פיברומיאלגיה                                        צור קשר
                                      052-2709300
דר' ורדה קורלשטיין

פיברומיאלגיה תפריט
  
  שיטת  FIBROGYM
  שאלות נפוצות
  סרטונים
  הרצאות וסדנאות

חדשות האתר פיברומיאלגיה ופעילות גופנית

אוסטיאוארטריטיס פיברומיאלגיה פעילות גופנית ומה שביניהן 

פיברומיאלגיה הינה תסמונת כאב כרוני המלווה כאבים, בעייפות, קשיון בוקר, נוקשות שרירים, מעי רגיז  וכו', למרבה הצער אבחון פיברומיאלגיה אינו כל כך פשוט בשל בדיקות מעבדה שגרתיות החוזרות תקינות. בפיברומיאלגיה תסמינים רבים המצויים גם במחלות אחרות וביניהן אוסטיאוארטריטיס, שהינה מחלת מפרקים ניוונית הגורמת למוגבלות וירידה ביכולת התפקודית. אבחון אוסטיאוארתריטיס מבלבל לעתים קרובות עם פיברומיאלגיה, היות ולהן תסמינים חופפים, עם זאת ניתן ללקות בשתיהן בו זמנית. 10-15% מהמאובחנים באוסטיאוארטריטיס מאובחנים גם בפיברומיאלגיה. לפי תחזיות בשנת 2020 אוסטיאוארטריטיס צפויה להיות המחלה הכרונית הרביעית בחומרתה הגורמת למוגבלות ולפגיעה בתפקוד. 
עיסוק בפעילות גופנית הוא הטיפול הלא תרופתי המוכח להפחתת כאבים ושיפור היכולת תפקודית למרות החשש של חולים לא מעטים, כי הפעילות הגופנית תזיק ותגרום להחמרת הכאבים במפרקים. מחקרים מצביעים על כך, כי הן באוסטיאורטריטיס והן בפיברומיאלגיה לפעילות גופנית מתאימה למצבו של המטופל השפעה מיטבית ומכרעת על הפחתת הכאבים, שיפור היכולת התנועתית, והתפקוד היום יומי.
בסוף מאמר זה תדע/י מהו אוסטיאוארטריטיס ,תסמיניו , גורמי הסיכון ללקות בו, האזורים בו הוא פוגע, הבלבול באבחון בינו לתסמונת הפיברומיאלגיה והטיפול באמצעות פעילות גופנית

אוסטיאוארטריטיס - דלקת מפרקים ניוונית

במצב תקין לסחוס המחבר בין עצמות המפרקים ישנו תפקיד בהקלה בתנועה, בבלימת זעזועם ומניעת עומסים על המפרקים. ללא  סחוס בין המפרקים ייווצר  חיכוך בין העצמות שיגרום  לכאב, נוקשות, ופגיעה בטווחי המפרקים ומוגבלות בתנועה. במצב של דלקת מפרקים ניוונית קיימת שחיקת סחוס ועצם ופגיעה עצבית גידית. שכיחותה עולה עם העלייה בגיל והינה הנפוצה  מבין מחלות המפרקים. בדלקת זו משובש האיזון המבני בין בניה והרס הסחוס המפרקי. נוצרים ציטוקנים דלקתיים המובילים לשינויים וירידה בכמות הסחוס המפרקי, העצם התת סחוסית, צמיחת זיזי עצם ופגיעה במערכת השריר התומכת במפרק. תהליך זה מוביל לאיבוד כושרו של המפרק לעמוד בעומסים ולחצים ביומכניים.

מי יכול ללקות באוסטיאוארטריטיס -גורמי סיכון

כל אחד יכול ללקות בדלקת מפרקים ניוונית צעירים ומבוגרים. כמחצית מהאוכלוסייה מפתחת דלקת מפרקים ניוונית עד הגיעה לגיל 65.
ישנם גורמי סיכון העשויים להגדיל את הסיכוי של אדם לפתח דלקת מפרקים ניוונית ואלו הם:
מגדר: נשים  לוקות בה פי 3 לעומת גברים והשכיחות עולה עם הגיל
טראומה או חבלה מפרקית
גמישות מפרקית מבנה ולגוס מרכיב משמעותי חולשה של הרקמה הרכה
עודף משקל - מהווה עומס מכני על מפרקי הגוף היוצר דלקת נמוכת עוצמה השכיחה בגיל המבוגר
מחלת סכרת
מחלת גאות

תסמיני האוסטיאוארטריטיס

 כאב במפרק או מפרקים במהלך פעילות גופנית והפחתת כאב בזמן מנוחה.
 נוקשות בוקר וחריקות במפרקים
ירידה בתנועתיות המפרקים טווחי תנועה מוגבלים
 נפיחות ואדמומיות במפרקים ותחושת בערה

מקומות בגוף בהם פוגע האוסטיאוארטריטיס

אוסטיאוארטריטיס מסווג לפי מיקום הפגיעה שלו בגוף ויכול לפגוע במפרק אחד או יותר. התהליכים והשינויים הניווניים מתרחשים לרוב בעמוד השדרה אגן מותניים, ברכיים, כפות הידיים וברגליים.
 

בלבול באיבחון בין אוסטיאוארטריטיס לפיברומיאלגיה

יכול להיות מצב בו חולה מאובחן בפיברומיאלגיה, כאשר למעשה הוא בעצם סובל מדלקת מפרקים ניוונית. העילה  לכך היא כי בשלבים הראשוניים של דלקת מפרקים ניוונית התסמינים דומים לתסמינים של הפיברומיאלגיה. זה כולל קשת רחבה של תסמינים כגון: נוקשות שרירים, כאבים, עייפות ונוסף תתכן תחושת דיכאון וירידה ברווחה הכללית .בקרב חולי פיברומיאלגיה תוצאות הדמיות הרנטגן הרגילות ובדיקות הדם יוצאות תקינות וכך גם יכול להיות אצל חולה דלקת מפרקים ניוונית  בראשית המחלה באם העצמות או המפרקים לא נפגעו והתדרדרו עדיין. אבחון פיברומיאלגיה חשוב לאחר שאכן נשללו כל הגורמים האחרים לכאב ביניהם דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית, חבלות או מצבים קליניים אחרים שעשויים להיות המקור לכאבים.
ניתן לראות בטבלה הבאה את ההבדל בין תסמיני הפיברומיאלגיה לאוסטיאורטריטיס שעשויים לגרום לבלבול באבחנה:
תסמיני אוסטיאוארטריטיס ופיברומיאלגיה


טיפול באוסטיאוארטריטיס באמצעות פעילות גופנית

פעילות גופנית הינה הטיפול הלא תרופתי להפחתת כאבים ושיפור היכולת התפקודית והתנועתית של הסובלים אוסטיאוארטריטיס. בזמן שחולים רבים חוששים כי פעילות גופנית תחמיר את הכאבים ותגרום נזק למפרקים מחקרים בספרות הרפואית מצביעים על כך כי חולים אלו יכולים וחייבים להתאמן. לאימון גופני השפעה היעילה ביותר על הפחתת הכאב ושיפור יכולת התנועה של מפרקים.
תוכניות פעילות גופניות פרטניות לסובלים מאוסטיאורטריטיס צריכה לכלול:
  1. פעילות גופנית המשלבת בתוכה תרגול טווחי תנועה /גמישות של המפרקים חיזוק ושיפור הסבולת השרירית סביב המפרקים הפגועים ופעילות אירובית מתאימה.​ בדלקת מפרקים ניוונית, הכאב והנוקשות מקשים על טווחי תנועת המפרקים הפגועים דבר הגורם לירידה בתנועתיות ופגיעה בתפקוד היום יומי ולכן תרגול טווח התנועה Range of movement הוא קריטי לשימור ושיפור יכולת המפרקים לביצוע פעולה מלאה. שיפור וחיזוק הסבולת השרירית סביב המפרק תעלה את יציבותו ויכולתו של המפרק להתמיד במאמץ בפעילויות יום יומיות ולעמוד בעומסים הכרוכים בו.פעילות אירובית כגון : שחיה ,הליכה, אופניי כושר קרוס טריינר גורמת לעליה בדופק והזעה שלאורך זמן גורמים לשיפור בשינה הפחתה במשקל הגוף הפרשת אנדורפינים המשככים כאבים ובעקבות כך שיפור באיכות החיים.
  2. הדרכה מתאימה ע"י איש מקצוע שיתאים את התרגילים למצבו הבריאותי של המטופל וינחה אותו כיצד להימנע מתרגילים העשויים לגרום לנזק למפרקים הפגועים לדוגמא: פעילות גופנית בעצימות גבוהה כמו ריצה העשויה לגרום להחמרה במפרקי ברכיים פגועים או עבודה כנגד עומסים שאינם מתאימים. 
לסיכום:
 אוסטיאוארטריטיס הינה מחלת מפרקים ניוונית הגורמת לכאב רב ומוגבלות בניידות
 קיים קושי לאתרה בשלביה הראשונים בצילומי רנטגן
 לעיתים יש בלבול באבחון בגלל תסמינים דומים לפיברומיאלגיה
 ישנה חשיבות רבה לאיתור המחלה בזמן, כדי לשמר ולשפר את טווחי התנועה של המפרקים ולחזק      את השרירים התומכים במפרקים הפגועים.
 לפעילות גופנית מתונה יש מרכיב חשוב באיזון תהליכי הניוון המפרקי ,היא משפרת את תהליכי            הבניה בו ואף מפחיתה דלקת כלל מערכתית בגוף באופן דומה לטיפולים תרופתיים
 
לייעוץ והתאמת תוכנית טיפול אישית באמצעות פעילות גופנית, לשיפור היכולת התיפקודית  והקלה בכאבי האוסטיאוארטריטיס ו/או הפיברומיאלגיה שתוביל אותך לימים טובים יותר
 

השאר פרטייך ואחזור אלייך בהקדם

לחץ כאן

או פשוט לחייג 052-2709300

רוצים לדעת עוד? 


קיראו את המאמר:

" פיברומיאלגיה הפחתת כאבי כפות ידיים" לקריאה 
 

קיראו את המאמר:


" פיברומיאלגיה הטיפול המוכח להקלה בכאבים" לקריאה
 
 
פיברומיאלגיה עם ד"ר ורדה ציזר קורלשטיין בהעיקר הבריאות
 
שיתוף אתר פיברומיאלגיה

 
שתף חברייך באתר פיברומיאלגיה ופעילות גופנית שתף את חברייך
FacebookTwitter


לפני התחלת  כל פעילות גופנית  יש להתייעץ ברופא. אין המובא באתר זה  מהווה תחליף לייעוץ רפואי  או מקצועי אחר
כל הזכוית שמורת לד"ר ורדה ציזר קורלשטיין  2709300 - 052  varda@fibrogym.co.il
 
לייבסיטי - בניית אתרים